صفحه اصلی

شهرستان سوادکوه

ضرب المثلها

عکسهای جالب

مسافت راهها

تاریخ طبرستان

تماس با ما

این شهرستان با مساحتي بالغ بر 2078 كيلومتر مربع و جمعيت 68286 نفر با رقم 9/32 نفر در هر كيلومتر داراي پائين ترين درجه تراكم جعيت در استان مازندران است. عليرغم محروميتهاي ظاهري به لحاظ وجود راه آهن، جاده ارتباطي تهران به شمال و سواحل خزر و قرار گرفتن در مسير جنگلها و جاذبه هاي گردشگري زيبا و فراوان از توان بالقوه خوبي براي جذب گردشگر برخوردار است كه براي بروز اين خلاقيت ها، برنامه ريزي مدون و اصولي ضروري مي باشد.

 شهرستان سوادكوه از 4 شهر بنامهاي پل سفيد، شيرگاه ، آلاشت،  زيرآب و 2 بخش بنامهاي مركزي و شيرگاه و 6 دهستان بنامهاي سرخكلا با 20 آبادي، راستوپي با 69 آبادي، ولوپي با 52 آبادي، كسليان با 17 آبادي، شرق و غرب شيرگاه با 31 آبادي و لفور با 29 آبادي، تشكيل شده است. شهرستان پل سفيد مركز شهرستان سوادكوه با 9/4 كيلومتر مربع مساحت و جمعيت 7783 نفر و درجه تراكم 4/1588 نفر در هر كيلومتر مربع در 70 كيلومتري مركز استان واقع شده است.

           

مرکزی

شیرگاه

کسلیان ولوپی لفور
سرخکلا راستوپی شرق و غرب شیرگاه

 

کسلیان

اترگله
البن پایین دوآب دهخدا شورگچال کرمان
میرکلا
ارژنگ رودبار امافت پشتگل ذال دره شورمست کمرپشت نوسرد
ارفع ده
انارم پل پا رجه شورمست رودبار کنگلو
ورپی
اریم اوریم پیت سرا زیارت سر طالع کوه استل ورسک
ازن ده
اوریم رودبار چاپار خانه سرتنکه طالع رودبار گرزین خیل
وسیه سر
ازود باغ سرخ آباد چموزچال سرچلشک عباس آباد للوک وند چال
اساس
باغ سرهنگ ملکی خرج سفید دارگله فلورد لمزر
استخر سر
بالا دو آب خشک دره سنگ سرک کاکرون مالی دره اسد آباد بایع کلا
درکارودبار
سیمت کالیم مزرعه سوت سرا اسه برنت
ده میان
شوراب کرد آسیاب ملرد        
ولوپی
ارت بن
انند چنار بن شهریارکلا گردن سر ولا
اسبو کلا
اوات دراسله شیر دره گر رودبار کنگل بن اسپرز پارسی
دشت میان
شیر کلا گرم خانی ممشی استل سر پالند
دیسر
کارمزد گلیان مومج خیل پندرم زنگیان کاکران لاکوم
میان رود
امام زاده هلی چال پیشین واله سرین کرندی لرزنه
نجارکلا
امامزاده حسن تورکش سنگ رج کریکلا لله بند وارنیگنون چرات
تیلم
سواد رودبار کل نهره لیند واله
انجيرتنگه البرزمركزي  
چاهخانی شش رودبار کمندک مرجونسر وسیه کش اندرست
سرخکلا
امامزاده ابوطالب
عالیه کلا
جوارم قادیکلا
چایرون بالا و پایین
کارسالار
چند لا کنس کتی
خرمندیچال
کنیج کلا
خلیل کلا متان کلا
خواجه کلا
معدن زیرآب
سرخکلا وچاد
سید آباد
 

کسلیان

اتو
لاجیم
امیرکلا لولاک کسلیان
بهمنان
لولاک لیبور
پاشاکلا مته کلا
پیر نعیم
ولوکش
ززول ولیلا
سنگنیشت
کچید
سوخته سرا سی پی

 دهستان راستوپی از مجموعه كوههائی تشكیل شده كه بلندترین نقطه آن بنام قله اتابك، 3271 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. حوزه ارتفاعات و دره های شلفین نیز منطقه ولوپی را تشكیل می دهند كه ارتفاع آنها از جنوب به شمال و متمایل به شرق كاسته شده و بلندترین نقطه این ناحیه نیز 3500 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. شهر آلاشت در ارتفاع 1800 متری شیب شرقی این ناحیه واقع شده است.

 دره ها و ارتفاعات وسو یا امامزاده حسن با بلندی 2865 متر و امتداد غربی، شرقی، منطقه لفور را در غرب شهرستان سوادكوه پدید آورده اند كه دارای جنگلهای انبوه و بسیار زیبائی می باشد. منطقه كسلیان در دامنه های غربی دره اصلی سوادكوه و شرق این شهرستان دارای وضعیت مشابه دهستان لفور می باشد.

اختلاف ارتفاع زیاد در فواصل اندك و بالا بودن میانگین شیب زمین سبب شده است كه آب و هوا و پوشش گیاهی سوادكوه بشكل بسیار متنوع و متفاوتی جلوه گر شود.

 بارش در ارتفاعات این شهرستان بصورت برف در نواحی كم ارتفاع شمالی بصورت باران می باشد.

 نواحی قشلاقی ان در ارتفاع 200 الی 750 متر و ارتفاع بالا از 1700 متری تا نواحی ییلاقی و مراتع، كاملا متمایز از یكدیگرند. مراتع این ناحیه از بهترین و غنی ترین انواع در سطح كشور بشمار می روند.

اقتصاد و فرهنگ :

 در گذشته ای نه چندان دورمراتع غنی این منطقه منبع درآمد ساكنین آن بود. مردم این ناحیه اكنون نیز به علت شرائط مناسب اقلیمی به كار دامپروری و پرورش انواع دام اشتغال دارند. تا قبل از ملی شدن مراتع و اصلاحات ارضی سواد كوه جزء یكی از مهمترین تأمین كننده مواد لبنی و گوشتی بازار تهران و مازندران به شمار می رفت.

در حال حاضر نیز سوادكوه به عنوان یك از قطبهای دامپروری استان مازندران مطرح بوده و یكی از بهترین نژاد گوسفند زل در این ناحیه پرورش یافته و نگهداری می شوند.

بعلت كوهستانی بودن منطقه كشاورزی در این شهرستان از رونق چندانی برخوردار نیست و در نواحی جنوبی آن كشت گندم، جو و ارزان در گذشته مرسوم بود. كشت و كار در نواحی جلگه ای شمال آن و در حومه شهر شیرگاه دارای رونق بیشتری است و برنج كاری قسمت اصلی تأمین معاش و گردش امورات اقتصادی آن بشمار می رود. در اوایل قرن چهاردهم سنتی با كشف منابع عظیم زغال سنگ، در این ناحیه، البرز مركزی، بسیاری از بومیان این منطقه در این بخش مشغول بكار شده و كار در معادن و امور جنبی آن چهره اقتصادی سوادكوه را دگرگون نمود.

علاوه بر ذخائر عظیم ذغال سنگ، منابع معدنی دیگر مانند فلورین و سیلیس نیز از در آمدهای اقتصادی این ناحیه بشمار می رود و عده كثیری نیز در خدمات مربوط به راه آهن دولتی كشور اشتغال دارند.

جنگلهای سوادكوه، نیز نقش اندكی در امورات اقتصادی ناحیه دارند. این شهرستان دارای 1050000 هكتار جنگل آباد و مرغوب، 160000 هكتار جنگل نامناسب و 108000 هكتار مرتع می باشد.

صنایع دستی نیز در گذشته از منابع در آمد سوادكوه به شمار می رفت و در حال حاضر بعلت مهاجرت جمعیت آن و عدم توجه جوانان، بخش ناچیزی از درآمدها را بخود اختصاص داده است.

شهرستان سوادكوه از نظر اقتصادی یكی از محرومترین شهرهای استان می باشد. با توجه به دارا بودن به جاذبه های توریستی متنوع، با اجرای سیاست های مناسب در بخش گردشگری تغییرات مثبت فراوانی را در همه جوانب اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شاهد خواهد بود.

 از صنایع موجود در منطقه می توان به كارخانه چوب لاجیم، اشباع تراورس شیرگاه، كارخانه فرآورده های چوبی گله و سنگده دودانگه اشاره كرد.

از نظر سوابق فرهنگی نیز منطقه سوادكوه دارای پیشینه ای بسیار روشن در ایران بوده و شخصیت های بزرگی را در علوم مختلف به جامعه علمی كشور تقدیم كرده است. در حال حاضر نیز ساكنین این شهرستان از فرهنگ اصیل، سنتی و بسیار غنی برخوردارند كه در رفتار اجتماعی آنان نیز نمود یافته است. وسعت فراوان و شرائط سخت اقلیمی و طبیعی باعث گردیده كه در خصوص احداث اماكن فرهنگی و آموزش عالی كه سوادكوه به جایگاه واقعی خود دست پیدا نكند ولی با روند مثبت موجود در حال توسعه می باشد.